Αλκαλική Διατροφή

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος γιατρός στο δυτικό ημισφαίριο που δήλωσε ότι «η τροφή μας είναι το φάρμακο μας». Είναι προφανές ότι αν η τροφή μας θρέφει και μας χαρίζει υγιές και δυνατό σώμα, θα πρέπει και να μας θεραπεύσει, όταν είμαστε άρρωστοι. Η Αλκαλική διατροφή είναι ο τρόπος καθημερινής σίτισης που διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο την τροφή, προκειμένου να μας εξασφαλίσει δύναμη, υγεία, ομορφιά, μακροζωία, ακόμα και θεραπεία.

Οι θερμίδες και η ποσότητα της τροφής είναι ζητήματα που δε μας απασχολούν καθόλου. Το είδος και ο συνδυασμός των τροφών είναι αυτός που με τη λήψη τους έχουν την ιδιότητα να κρατούν αλκαλοποιημένο το ph του αίματος μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι τόσο ισχυρό, σαν ένας αήττητος στρατός, που προφυλάσσει κάθε πόντο του συστήματός μας από οποιαδήποτε επίθεση.

Το δικό μας σύστημα σε μια τέτοια πρόταση και στάση ζωής, είναι, όχι μόνο να σας δείξουμε πως θα φάτε υγιεινά, αλλά πως θα ετοιμάσετε γρήγορα, πεντανόστιμα γεύματα, που θα σας κάνουν να εξασφαλίζετε υγεία, δύναμη, ομορφιά και μια γκουρμέ απόλαυση στο πιάτο σας!

Όταν το ph του αίματος μας είναι ελαφρώς αλκαλικό (7.365), τότε λέμε πως ο άνθρωπος διατρέφεται με αλκαλικό τρόπο. Δηλαδή, διαλέγει να καταναλώσει τροφές οι οποίες έχουν την ιδιότητα να αλκαλοποιούν το ph του αίματος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται μια ισορροπημένη σωματική και ψυχική υγεία. Το ανοσοποιητικό σύστημα δουλεύει στην εντέλεια και έτσι μπορεί να ακυρώνει όλων των ειδών τις επιθέσεις που δέχεται από εξωγενείς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η αρνητική αντιμετώπιση της ζωής, οι φόβοι και η ανασφάλεια, επίσης έχουν τοξικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας, ακολουθώντας αλκαλικές συνήθειες διατροφής, ακυρώνονται και αυτά.

Πρώτα βήματα

Πώς να ξεκινήσετε;

Είναι αλήθεια πως το εγχείρημα της Αλκαλικής Διατροφής είναι μεγάλο. Πρώτα-πρώτα γιατί χρειάζεται να αποκτήσετε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης και κατανόησης, για το τι σας ωφελεί πραγματικά και όχι για το τι νομίζατε μέχρι τώρα ότι σας ωφελούσε. Στη συνέχεια πρέπει να οργανώσετε την κουζίνα σας με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και να αρχίσετε να γνωρίζετε πολλά προϊόντα που δεν είχατε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με 5 Απλά Βήματα:

Πρώτο Βήμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα. Διαβάστε για τα καινούρια υλικά και αρχίστε να κάνετε τις πρώτες σκέψεις για το πώς θα διαμορφωθεί η διατροφική σας συμπεριφορά από δω και πέρα. Μην ξεχάσετε να ονειρευτείτε πόσο όμορφη θα είναι η ζωή σας στη συνέχεια.

Δεύτερο Βήμα

Βγείτε στα μαγαζιά. Μια μέρα που θα έχετε χρόνο, πάρτε μαζί σας τη λίστα με τα καινούρια υλικά σας, αν θέλετε μοιραστείτε τη στιγμή και με ένα θετικό κοντινό σας πρόσωπο. Ξεκινήστε για ψώνια όπως ακριβώς θα κάνατε αν θέλατε να αγοράσετε ένα καινούριο μπουφάν. Μπείτε στα καταστήματα τροφίμων (κυρίως βιολογικές αγορές) και αρχίστε να παρατηρείτε τα προϊόντα στα ράφια. Μιλήστε με τους ειδικούς του καταστήματος και ζητήστε τη γνώμη τους και τη συμβουλή τους, ώστε να σας προτείνουν το καλύτερο προϊόν της αγοράς, μέσα από την εμπειρία τους.

Τρίτο Βήμα

Κάντε χώρο στα ράφια. Ανοίξτε τα ντουλάπια σας και βγάλτε έξω τα συμβατικά προϊόντα που χρησιμοποιούσατε μέχρι σήμερα. Μην τα πετάξετε. Θα σας χρειαστούν ίσως στην αρχή, μέχρι να προσαρμοστείτε εντελώς. Βάλτε τα καινούρια σας τρόφιμα στο ντουλάπι σας με χαρά και ονειρευτείτε τον καινούριο, εντελώς δημιουργικό τρόπο διατροφής που ξεκινάει για εσάς.

Τέταρτο Βήμα

Εάν ο καθημερινός τρόπος ζωής που έχετε διαμορφώσει μέχρι σήμερα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που σας προτείνουμε, μην τρομάξετε. Διαλέξτε 3 μέρες της εβδομάδας που σας διευκολύνει περισσότερο και κάντε το πρόγραμμα της Αλκαλικής Διατροφής. Τις υπόλοιπες 4 κάντε ότι κάνατε πάντα. Κρατηθείτε μακριά από άγχος και ενοχές ότι δε το κάνετε σωστά. Να θυμάστε ότι το λίγο φέρνει το πολύ προς κάθε κατεύθυνση. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και σε λίγο θα γίνουν μεγάλα. Ακόμα και αν ποτέ δε καταφέρετε να διατραφείτε κάθε μέρα αλκαλικά, αυτές οι τρεις μέρες κάθε βδομάδα θα είναι μεγάλο κέρδος για τον οργανισμό σας (144 μέρες το χρόνο) και θα δείτε και ορατά αποτελέσματα, στο βάρος σας και τη γενικότερη υγεία και διάθεσή σας.

Πέμπτο Βήμα

Για εσάς που καταφέρατε να ακολουθείτε καθημερινά αλκαλικό διαιτολόγιο και αναρωτιέστε αν θα ξαναφάτε κάτι «απαγορευμένο», η απάντηση είναι, γιατί όχι?? Όταν κάποιος αποτοξινώσει τον οργανισμό του, τότε μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να καταναλώσει και από καιρό σε καιρό και όξινες τροφές.

(Απόσπασμα από το βιβλίο της κας Μαίρης Μάρκου)