Με την βοήθεια του διαλογισμού μπορούμε να αντιληφθούμε την εσωτερική ειρήνη και τις δυνάμεις της συγκέντρωσης. Η διάρκεια του διαλογισμού δεν είναι τόσο σημαντική όσο η συγκέντρωση που έχουμε όταν διαλογιζόμαστε. Αν μπορούμε να διαλογιστούμε με σιωπηλό μυαλό για 5 λεπτά, μπορούμε σ’ αυτόν τον χρόνο να φέρουμε στην επιφάνεια τα δικά μας θεϊκά χαρακτηριστικά της εσωτερικής ειρήνης και εσωτερικής χαράς. Αυτό είναι μία εσωτερική χαρά και είναι ανεξάρτητο από κάθε εξωτερική επιτυχία.

1. Σταματώντας τις σκέψεις

Σκοπός του διαλογισμού είναι να προχωρήσουμε πέρα από το μυαλό. Ο διαλογισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με σκέψεις. Όλα τα διαφορετικά μονοπάτια διαλογισμού έχουν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό του σταματήματος των σκέψεων. Όταν το μυαλό μας είναι σιωπηλό μπορούμε να εισέλθουμε σε μία καινούργια συνείδηση, μία συνείδηση η οποία δεν περιορίζεται από το σκεπτόμενο μυαλό.

2. Συγκέντρωση

Με οτιδήποτε και αν ασχολούμαστε, μπορούμε να είμαστε πιο επιτυχημένοι αν είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι στην δουλειά μας, αν είστε δηλαδή συγκεντρωμένοι μόνο σε ένα σημείο. Όταν διαλογιζόμαστε είναι ανάγκη όλη η προσοχή μας να είναι επικεντρωμένη μόνο στον διαλογισμό.

3. Σε ποιο χώρο διαλογιζόμαστε

Θα μας βοηθήσει πολύ να βρούμε ένα ήσυχο μέρος στο οποίο θα διαλογιζόμαστε κάθε μέρα. Για παράδειγμα, μία γωνιά στο δωμάτιό μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον διαλογισμό μας. Επίσης βοηθάει πολύ αν τοποθετήσουμε στον χώρο αυτό την φωτογραφία ενός άγιου ή ενός δασκάλου ο οποίος μας εμπνέει. Ή μπορούμε απλώς να τοποθετήσουμε ένα λουλούδι ή ένα κερί. Αν διαλογιζόμαστε σ’ αυτόν τον χώρο κάθε μέρα, τότε καταφέρουμε να δημιουργήσουμε εκεί μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

4. Ζήλος

Ζήλος για διαλογισμό. Αν είμαστε πεινασμένοι τότε τρώμε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τον διαλογισμό. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας και θέλουμε να ανακαλύψουμε την εσωτερική ειρήνη, τότε οδηγούμαστε στον καθημερινό διαλογισμό. Αυτός ο ζήλος ή εσωτερικό κλάμα είναι ίσως πιο σημαντικός από το να μάθουμε πολλές τεχνικές.

 5. Εγκαρτέρηση και υπομονή

Στο ξεκίνημα δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε αποτελέσματα μέσα σε ένα βράδυ. Κάθε φορά που διαλογιζόμαστε αυξάνουμε τις δυνατότητές μας. Ακόμη και αν δεν έχουμε δυνατές εμπειρίες είναι ανάγκη κάνουμε υπομονή. Αν εξασκούμαστε συνειδητά τότε θα προοδεύσουμε.

6. Χρήση των ιδιοτήτων της πνευματικής καρδιάς

Η καρδιά είναι ο τόπος της ψυχής. Αν εστιάσουμε στην καρδιά, αμέσως οι σκέψεις μας έχουν μικρότερη δύναμη. Αν συγκεντρωθούμε στην καρδιά μας μπορούμε να εισέλθουμε στην απεραντοσύνη του διαλογισμού.

7. Καλλιεργώντας την χαρά

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σκοπός του διαλογισμού είναι να ανυψώσουμε την συνειδητότητά μας, ώστε να έχουμε πιο θετική άποψη για την ζωή και τον εαυτό μας. Ο καλός διαλογισμός προσφέρει αυτήν την θετική εικόνα για την ζωή.